9700 Szombathely, Bocskai krt. 9. • Tel: + 36 (70) 615 0852 • oktatas@viszenkft.hu • NYSZ: 18-0008-06

Hírek, aktualitások
Esetleírás

Esetleírás

2014. július 31.

Egy vállfájdalommal küzködő páciens kezelése primer mamma CA terápia után Dr. H. Marnitz módszere alapján a kulcsfontosságú zónák maszírozásával és manuális technikákkal

Johanna Blumenschein (Marnitz instruktor, masszőr, gyógytornász/EAP terapeuta / Németország)

Egy 73 éves hölgy páciens vállizület problémával érkezett a rendelőmbe és fájdalmas mozgásbeszűkülésről panaszkodott a jobb karjában. Minden kezelést egy széles körű anamnézissel kezdtünk, azzal a céllal, hogy a tüneteket pontosabban behatárolhassuk, és a piros zászlókat felismerjük. A piros zászlók patológiás folyamatok, melyek következménye azonnali beutalás a kezelő orvoshoz, mivel helyrehozhatatlan károsodásokat tárnak fel vagy életveszélyes kockázatokat rejtenek. Az általános anamnézis és a látlelet alapján megállípítható, hogy a páciens 10 évvel korábban primer Mamma CA terápiában részesült, melynek következményeként nyiroködéma alakult ki az alkaron. Különös jelentőséggel bír a páciens erről való tájékoztatása. Ide tartozik a figyelmeztetés is, hogy kerülnie kell a bármiféle bevágást okozó nyomást és mindenféle más manuális kezelést, ami hipermiát válthat ki az ödémás területen illetve a hozzá tartozó törzsnegyeden. A funkcionális vizsgálat során 60° és 120° közötti „Pain full arc“-ot diagnosztizáltam „referred pain“-el  a felkarban. Az ízületi tok vizsgálata negatív. A semleges alapállásból ellenállással szemben végzett izomteszt alkalmával mindenek előtt az abdukció és a kirotáció fájdalmas, melynek során a kirotáció mérsékelt. A plexus brachialis neurodinamikai gyorsteszt a kar idegein nem utal idegi érintettségre. A nyaki gerinc mozgása beszűkült, de fájdalommentes. A Neer felé subacrimiális-provokációs teszt a subacromiális impingement hipotézisét erősíti, melynek okai kifejezetten a mamma CA terápia után sokrétűek lehetnek:
· Fájdalmas mozgás a cutan és a subcutan területének sugárkárosodása következtében.
· Hipertóniás izomzat sebhelyek és a kar ödémájának súlya végett.
· A szimmetria elvesztése kihathat a vázizomzatra és izomzati egyenlőtlenségekhez vezethet.
· A váll és a gerincoszlop panaszai a tartást is befolyásoló helytelen terhelés következtében, a fájdalom elkerülése valamint az erős pszichoszomatikus terhelés okán (strukturális elváltozás történik a terhelés miatt)
· A vállízület funkcionális elváltozásai – az enyhe mozgásbeszűküléstől a szekunder tokmintáig (jellemzően abdukciós és kirotációs mozgás esetén)

Az érintett törzsnegyed viszgálatát és palpációját a Marnitz terápia módszereivel végzem és többnyire kis területen, pont formájú fogásokkal dolgozok és lassan hatolok a mélyebben fekvő szövetrétegekbe. Ez a szövetre ható nyomó és húzó mehanizmus vezet a fasciák egyfajta mechanikus deformálódásához, továbbá következménye a lágyrész manipuláció és mobilizáció. A masszázzsal kapcsolatosan Van der Berg (2001) két hatásos mechanizmust ír le. Egyik esetében a mechanikusan ható erő oldja a szövetrétegek közötti zsírlerakódásokat, a másik esetében szövetreakció lép fel, melynek során kollagenáz szabadul fel. Ez képes akár patológiás crosslinkek oldására is.

A fogástechnikák sorrendje úgy kerül kialakításra, hogy az egész izom ingert kap a tapadástól az izomhasig, amely minden receptort stimulál és így elérhető a létrejött inger erősödése. Hasonlóan hatást gyakorol az izomrostokra és a fasciális szövetekre. A fasciák alapvető funkciója a plasztikus alakváltozás lehetővé tétele. Ennek során a lassan véghezvitt hosszanti megnyújtásra folyamatos meghosszabodást kapunk válaszul. (Myers T.,2004:22) A fasciák ezen rakciója többnyire a tónus szabályozásában vesz részt. A tónus megváltoztatásának érdekében a fogásintenzitást a szövet jelenlegi állapotához kell igazítani, úgy hogy bekövetkezhessen az izomorsó stimulációja. Ezáltal kiváltható az izom saját reflexe, anélkül hogy az izom túl nagy ellenállást váltana ki. Az izommerevség és az ebből adódó izomfájdalom csillapodik. A technika kivitelezése során fontos szerepet játszik a terapeuta tapintási érzékelése és tapasztalata. Mivel nem minden izom érintett azonos mértékben az izommerevségben, ezért a terapeutának meg kell keresnie a megfelelő fájdalomzónákat és egy meghatározott sorrendben kell ezeket kezelnie, úgy, hogy az egymás után bevont izomrostok egymás után is tudjanak válaszolni az ingerre. A lelet határozza meg a kezelést (Marnitz H., 1971). Az én páciensem esetében megállapíható mindenek előtt a musculus (m.) trapezius, m. supraspinatus, m.serratus anterior, m. pectoralis major és minor területén tónusváltozás valamint hiperalgézia. A hipertónus az m. pectoralis területén a duktushoz vezető nyirokerek nyomódásához vezethet és ezzel az aktív nyirokerek/-törzsek szállítási kapacitását mechanikusan csökkentheti.

Kép 1; A szimmetria elvesztésével járó statikai elváltozás és egyensúlyvesztés az emlőeltávolítás utáni kari nyiroködéma végett jobb oldalon.

Kép 1; A szimmetria elvesztésével járó statikai elváltozás és egyensúlyvesztés az emlőeltávolítás utáni kari nyiroködéma végett jobb oldalon.

Az első vizsgálat és kezelés után eldöntöm, hogy a következő kezelések alkalmával melyek azok az izomok és ligamentumok, melyeket sürgősen tovább kell kezelni és célzott izületmobilizációt építek be a kezelésbe. A páciens egy saját gyakorlatot is megtanul az m. infraspinatus/m. teres minor célirányos erősítése érdekében. A gyakorlatot otthon nap mint nap végeznie kell és ezáltal biztosítani a humerus aktív centralizálását a glenoidon.

Ha fájdalommentesen sikerül a mindennapi funkcionális mozgások kivitelezése, kivitelezésük automatikussá válik, és ez nem csak a mechanoreceptorok aktivitását javítja, hanem a nyirok visszafolyását is segíti. Ezen szempontok összessége vezet ahhoz, hogy a páciens úgy érzi, életminőségét pozitiv irányba befolyásoljuk.

Összefoglalás:
A Marnitz terápia takarékos kezelési lehetőséget biztosít. Mindenekelőt olyan ortopédiai-sebészeti melléklelettel küzdő páciensek kezelésére alkalmas, mint például a nyiroködémával összefüggő fájdalmas funkcionális mozgások (miofaszciális fájdalom szindróma). A Márnitz terápia elsajátítható a Viszen Nemzetközi Egészségügyi Továbbképző Központ által szervezett tanfolyamon, és az ödémával járó vagy anélküli ortopédiai-sebészeti mellékleletek kezelésére alkalmas, sikeres lehetőséget biztosít.

Kép 2.: Nyirokerek (zöld) erős izomfeszítés hatására benyomódnak a bőr alatti kötőszövetek és a fasciák közé. Mechanikusan korlátozódik a nyirok lefolyása és a fiziológiás izompumpa aktivitás korlátozódik hipertónus végett.

Kép 2.:Nyirokerek (zöld) erős izomfeszítés hatására benyomódnak a bőr alatti kötőszövetek és a fasciák közé. Mechanikusan korlátozódik a nyirok lefolyása és a fiziológiás izompumpa aktivitás korlátozódik hipertónus végett.

Irodalomjegyzék

Marnitz H.:Ungenutzte Wege der manuellen Behandlung, Haug Verlag 1971
Myers T.W.; Anatomy Trains/Myofasciale Meridiane, 2004:22
Rauchfuß M., Listing M., Klapp B.F., Reißhauer A.,Massage Therapie Reduces Pain Fatique and Stress in Patients with Breast Cancer, Geburts- und Frauenheilkunde 2010; 70:817-824, Thieme Verlag Stuttgart
Strößenreuther R., Werner G.T. Brenke R., Richardt B.,;über den Nachweis einer reflektorischen Wirkung der manuellen Tiefenmassage nach Dr.med.H. Marnitz; Sonderdruck Physikalische Therapie 21/5(2000)283-288
Van den Berg F.; Angewandte Physiologie, Band 3,  2001:5/10


Johanna Blumenschein, gyógytornász/EAP terapeuta,
Marnitz instruktor
A brémai Marnitz Iskolában abszolválta képzését,
mint masszőr és orvosi füdőmester.
1994-ben sikeres vizsga letétele után a
Marnitz Terápia oktatójává vált,
végzett gyógytornászként, és számos képzésen
képezte tovább magát (EAP) 2011 óta a
Donau Universität hallgatója
Musculoskeletális fizioterápia MSc. szakon.

NÈMETORSZÀGI gyógytornász és gyógymasszőr végzettség elismertetése

NÈMETORSZÀGI gyógytornász és gyógymasszőr végzettség elismertetése

2014. március 12.

Àltalánosságban a következô papírokra van szükség a kérelem beadásához az illetékes Regierungspräsidiumhoz:

1.       A következő papírokat kitöltve: http://www.rp-stuttgart.de/servlet/PB/show/1106723/rpf-ref25-erklaerung.pdf  valamint http://www.rp-stuttgart.de/servlet/PB/show/1106721/rpf-ref25-anerkennungsantrag.pdf  valamint

2.       Valamint az itt olvasható egyéb dokumentumokat kell mellékelni:

·         tabellarischer Lebenslauf mit genauen Daten über den schulischen und beruflichen Werdegang

·         Diplom / Abschlusszeugnis

·         amtliche Unterlagen, aus denen: - der Name der besuchten Fachschule / - die genaue Dauer der Ausbildung

- die Fächer und Stunden pro Fach (Vorlesungen, Übungen) sowie abgeleistete Praktika zu ersehen sind (evtl. Lehrplan der Schule)

·         Zeugnisse über eine berufliche Tätigkeit nach der Ausbildung (Arbeitszeugnisse, Arbeitsbuch)

·         Nachweise über Fortbildungen

·         Reisepass, Aufenthaltserlaubnis und Arbeitserlaubnis

·         polizeiliche Anmeldung im Regierungsbezirk Oberbayern (Anmeldung bei der Meldebehörde – Einwohnermeldeamt)

·         Geburtsurkunde / Heiratsurkunde

Az Europass-t elfogadják angol nyelven, azt nem kell külön németre fordíttatni. A Regierungspräsidium a beküldött dokumentumokat továbbküldi elbirálásra Bonnba a Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen –be, majd innen visszamegy a bírálat eredménye az illetékes tartományi hivatalba és ők küldik ki a Berufsurkunde-t. Ha elfogadják a diplomát, előtte még az illetékes tartományi hivatalba be kell küldeni:

·         1 db egy hónapnál nem régebbi orvosi alkalmassági igazolást- háziorvos kiállítja

·         illetve a Bürgeramt-ban kell igényelni egy erkölcsi bizonyítványt (Führungszeugnis), amit a Bürgeramt továbbít az illetékes tartományi hivatalba

·         végén pedig az elbírálás díját (kb. 100 Euro, de a Regierungspräsidium errôl pontos információt tud adni) kell átutalni.

NAGYON FONTOS:

·         minden papírt hivatalosan fordító által németre fordítva kérik (kivéve Europass angolul) illetve

·         az eredeti magyar iratok hiteles másolatát is kérik (hiteles másolatot a Bürgerbüro is készít)

·         részletes önéletrajz a szakmai továbbképzésekrôl és szakmai gyakorlatokról, munkahelyekrôl.

SZAKMAI TOVÀBBKÈPZÈSEKRÔL:

Németországban ahhoz, hogy állást kapjon valaki, ajánlott sok tanfolyamot elvégezni, mindíg az adott rendelô, klinika stb. szakterületének megfelelô szakmai továbbképzéseket, melyeket gyakran a munkaadó is támogat anyagilag, vagy szabadságnapokkal (érdemes rákérdezni). A német munkaadók nagyon preferálják a jól képzett gyógytornászokat.
Németországban jelenleg nem kérnek semmilyen továbbképzést a gyógytornász és gyógymasszôr végzettség honosításához, de a Földi iskola (én itt tanítok, tehát csak ennek az iskolának a statisztikáját tudom írni, évi 1500-1700 tanulója van az iskolának egész Németországból, melybôl évente én is személyesen több százat tanítok.) tanfolyamain Németországban a résztvevôk által kitöltetett kérdôívek alapján a német gyógytornászok úgy nyilatkoznak, hogy Komplex Fizikális Ödématerápia tanfolyam nélkül nehéz a munkahely szerzés.
Magyarországon elvégezhetô NYIROKTERÀPIÀS TANFOLYAMOK KÖZÜL KIZÀRÒLAG A FÖLDI FÈLE KFÖ elismert Németországban.(sok cég hibásan, elfogadottnak hirdeti Magyarországon a tanfolyamait, de ezek nem elfogadottak a német TB-nél, mert NEM HIVATALOS NYIROKTERÀPIÀS SZAKTANÀR (INSTRUKTOR) TARTJA, és egyéb más feltételeknek, engedélyeknek sem felelnek meg Németországban.)
A frissen végzett német gyógytornászok nagy többsége, mielôtt munkát keresnek, elvégzik a nyirokterápiás tanfolyamot.
Az elismerés a német kollégák tapasztalata alapján akár néhány hónapot is igénybe vehet.A munkaadók általában, (persze vannak kivételek is) úgy szeretik felvenni a gyógytornászt ha már a honosítása megvan, azért érdemes már pályázni, amikor az elismerés máar folyamatban van.


GYÒGYTORNÀSZOK által elvégezhetô tanfolyamok cégünk kínálatából: www.viszenkft.hu

Földi féle komplex fizikális ödématerápia
Mulligan A+B és C (2015-tôl Modul I. és II.)
Medical Taping Concept és Kinesio Tape I. és II. rész:
Sportsérülések kezelése elasztikus tape-pel
Perifériás neurális struktúrák multidiszciplináris kezelése
Manuális Triggerpont IMTT® terápia
Ízületek lokális stabilitása
Dr. H. Marnitz féle mélymasszázs és manuális terápia
Hanne Marquardt féle talpreflexzóna terápia
Dorn terápia és Breuss masszázs
Katharina Schroth szerinti Háromdimenziós Scoliosis Terápia: (csak az eredeti Schroth tanfolyam értékes a munkaadók szemében Németországban, csak ezt ismeri el a németországi Katharina Schroth klinika is, így kerülhetnek csak a terapeutalistájukba be. Ezt Magyarországon KIZÀRÒLAG a Viszen Kft szervezésében, HORVÀT KRISZTINA MAGYRORSZÀG EGYETLEN SCHROTH INSTRUKTOR oktatásával lehet elvégezni.)
Modern Scoliosis terápia (Schroth szerint, oktató:HORVÀT KRISZTINA MAGYARORSZÀG EGYETLEN SCHROTH INSTRUKTOR )

Masszôrök által elvégezhetô tanfolyamok cégünk kínálatából:

Földi féle komplex fizikális ödématerápia (lsd. a speciális feltételeket!)
Medical Taping Concept és Kinesio Tape I. és II. rész
Sportsérülések kezelése elasztikus tape-pel
Perifériás neurális struktúrák multidiszciplináris kezelése
Dr. H. Marnitz féle mélymasszázs és manuális terápia
Hanne Marquardt féle talpreflexzóna terápia
Dorn terápia és Breuss masszázs

A fent leírt információkért sem személyesen, sem cégem felelősséget nem vállal, mindössze azok az ismerôs kollégák, akik Németországban már a diploma elismertetést személyesen végigcsinálták és saját németországi diplomaelismertetési tapasztalataim, valamint internetes információ gyűjtésemmel szeretném a kollégák szakmai előbbre jutását és külföldi munkavállalását segíteni.

Sok sikert!

Üdvözlettel 

Bagáry Tünde  

Gyógytornász, Nyirokterápiás Instruktor (Földi)

Viszen NETC ügyvezetője

-

1.         sz.  melléklet

Regierungspräsidium kereső

Gyógytornászok részére:

http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/de/berater/profile/365

a lap alján a WEITER butonra klikkelve beírható a németországi lakóhely, mely alapján az illetékes hatóság címét és elérhetőségét olvashatjuk, ahol a szükséges papírokat le tudják adni.

Gyógymasszôrök részére:

http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/de/berater/profile/359

a lap alján a WEITER butonra klikkelve beírható a németországi lakóhely, mely alapján az illetékes hatóság címét és elérhetőségét olvashatjuk, ahol a szükséges papírokat le tudják adni.

További hírek »


» Mulligan manuál terápia I. modul - ÚJ képzési struktúra 2015-től
» Ízületek lokális stabilitása II. modul
» Ízületek lokális stabilitása I. modul
» Manuális Triggerpont – Terápia I. rész
» Katharina Schroth szerinti Háromdimenziós Scoliosis Terápia
» Sportsérülések kezelése elasztikus tape-pel
» Dorn terápia és Breuss masszázs
» Medical Taping Concept és Kinesio Tape I. rész (Alaptanfolyam)
» Mulligan manuál terápia C rész
» Medical Taping Concept és Kinesio Tape II. rész
» Hanne Marquardt féle talpreflexzóna terápia I. modul
» Perifériás neurális struktúrák multidiszciplináris kezelése
» Schroth terápiás hospitáló nap
» Modern scoliosis terápia (Schroth szerint) KÉTRÉSZES TANFOLYAM I. rész
» Modern scoliosis terápia (Schroth szerint) KÉTRÉSZES TANFOLYAM II. rész
» Földi féle komplex fizikális ödématerápia
..és amik tervben vannak »
további vélemények »
2011 © Viszen Kft. - Minden jog fenntartva WebDeb - ahol a weblapok születnek